Hoe snel heb je jouw LED-lamp terugverdiend?

Hoe snel heb je jouw LED-lamp terugverdiend?

 

Wat is de terugverdientijd van een LED-lamp? Goeie vraag, want heeft het wel zin om bestaande lampen te vervangen als deze nog prima werken? Of is het beter om pas over te stappen op LED-verlichting als de oude gloeilamp of halogeenlamp ermee ophoudt? Een rekenhulp biedt uitkomst.

 

Vaak is het besparen op de energiekosten een belangrijk argument om over te stappen van conventionele verlichting op LED technologie. LED verlichting staat erom bekend dat het energiezuinig is. Zeker vergeleken met conventionele lichtbronnen zoals gloeilampen en halogeenlampen, waarbij het overgrote deel van de gebruikte energie verloren gaat in warmte. Dat is bij LED niet het geval en daarmee wordt significante winst behaald.

 

 

Om een vergelijking te maken met de energie die verbruikt wordt door een conventionele lichtbron versus een LED -lamp, kijken we primair naar het wattage; het verbruik in watt of kilowatt per uur (kWh).

Rekenvoorbeeld

 

De formule voor het berekenen van de besparing (in procenten) is als volgt:

 

((nieuw wattage - oud wattage) / oud wattage) * 100%)

 

Een traditioneel GU10 halogeenlampje heeft een energieverbruik van 75 watt, terwijl een LED lichtbron met een gelijkwaardige lichtopbrengst bijvoorbeeld slechts 10 watt verbruikt. Dit betekent een besparing op de energie (en daarmee de energiekosten) van: ((10 - 75) / 75) * 100 = -87%. Er wordt dus 87% energie bespaart door het inzetten van de LED vervanger.

 

Extra kosten besparen

LED heeft meerdere voordelen. Het is goed om te bedenken dat de vervangende LED lichtbronnen vrijwel altijd een langere levensduur hebben dan de lampen waarvoor zij in de plaats komen. Dit betekent dat je ook nog eens zult gaan besparen op de vervangingskosten. Tenslotte, er hoeft minder vaak een nieuwe lichtbron geplaatst te worden. De besparing wordt gemaakt op de materiaalkosten, maar natuurlijk ook op de kosten van de montage van bijvoorbeeld een installateur of elektricien.

 


www.alleenmaarled.nl Blog Feed

LED verlichting: is een vrije groep vereist (ma, 11 okt 2021)
>> meer lezen

Directe verlichting versus indirecte verlichting (Wed, 01 Sep 2021)
>> meer lezen

Buitenverlichting: 3 tips voor een prachtig verlichte tuin (Wed, 18 Aug 2021)
>> meer lezen

Wat is de levensduur van een LED-lamp? (Wed, 04 Aug 2021)
>> meer lezen

Hoe snel heb je jouw LED-lamp terugverdiend? (Fri, 09 Jul 2021)
>> meer lezen